O rană n-ar trebui să oprească distracția.
Fii pregătit cu Betadine pentru întâmplările neprevăzute!

O rană n-ar trebui să stea în calea aventurii.
Fii pregătit cu Betadine pentru întâmplările neprevăzute!

Betadine®
Unguent 20g

Iod povidonă

Betadine-Unguent-20g_504x612

Antiseptic cu spectru larg indicat în prevenirea și tratamentul local al infecțiilor asociate rănilor de orice tip (de exemplu arsuri, bășici, tăieturi, zgârieturi, julituri, escare).

image

Dezinfectează delicat rănile

Acționează împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor și protozoarelor, fără să usture sau să irite pielea 1,2.


Rezultatele pot varia in funcție de pacient.

image

Acțiune rapidă și de durată 1,3

Activitate microbicidă asupra unui spectru larg de germeni patogeni.


Rezultatele pot varia in funcție de pacient.

image

Este ușor să vezi când trebuie să aplici din nou Betadine®

Culoarea brun închis a iod povidonei se estompează atunci când este momentul să aplici produsul din nou.

Cum să aplici Betadine® unguent:

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţi
Hipertiroidism sau alte tulburări tiroidiene acute
Înainte şi după tratamentul cu iod radioactiv, scintigrafie şi în dermatite herpetiforme Duhring.

 

Atenționări și precauții speciale pentru utilizare
Doar pentru administrare topică.
Administrarea de lungă durată poate să determine iritaţii cutanate şi ocazional, reacţii cutanate severe. Aplicarea unguentului trebuie întreruptă dacă apar iritaţii sau reacţii de hipersensibilitate.
Datorită absorbţiei iodului prin mucoase, în cazul tratamentului prelungit şi repetat, există riscul apariţiei efectelor sistemice.
Administrarea dozelor mari de iod poate determina hipertiroidism la pacienţii cu alte tulburări tiroidiene non acute. Durata tratamentulului cu iod povidonă trebuie să fie cât mai scurtă posibil şi trebuie aplicat pe suprafeţe mici.
Dacă după tratament apar simptome indicând hipertiroidism, trebuie efectuate teste ale funcţiei tiroidiene.
Tratamentul nu trebuie utilizat înainte sau după scintigrafie cu iod radioactiv sau tratament cu iod radioactiv pentru tratamentul carcinomului tiroidian.

 

Copii și adolescenți
Nou născuții și sugarii prezintă un risc crescut de a dezvolta hipotiroidism prin administrarea unei cantități mari de iod. Utilizarea iod povidonei trebuie să se facă în cantități minime la nou născuți și sugari din cauza permeabilității crescute a pielii acestora și a sensibilității crescute la iod. Poate fi necesar un control al funcției tiroidei la copii (de exemplu concentrația T4 și TSH). Trebuie evitată orice posibilă ingestie orală de iod povidonă la sugari.
Este necesară prudenţă deosebită în cazul administrării repetate la pacienţii cu insuficienţă renală preexistentă, deoarece pot să apară efecte sistemice.
Trebuie evitat tratamentul prelungit şi repetat cu iod povidonă la pacienţii trataţi concomitent cu litiu.
Trebuie evitată utilizarea prelungită sau repetată.

Betadine Unguent
bacterii virusuri fungi_46p

Întrebări frecvente

Atât antisepticul cât și dezinfectantul previn dezvoltarea microorganismelor care cauzează infecția5. Principala diferență dintre cele două constă în faptul că dezinfectanții sunt utilizați de obicei pentru suprafețe inerte (de exemplu mese, podele, scaune) iar antisepticele sunt potrivite pentru piele5.

Antisepticele sunt utilizate pentru curățarea leziunilor pielii cum sunt tăieturi, julituri, zgârieturi, arsuri, escare sau alte leziuni în care pielea este afectată sau ca măsură de prevenție înainte de injecții sau piercing-uri. Pentru toate aceste situații Betadine® este disponibil în ambalaje variate, ușor de folosit, adaptate nevoilor tale atât acasă cât și în vacanță, parc sau la sala de sport.

În primul rând iți recomandăm să folosești un antiseptic de calitate superioară. Un antiseptic de o calitate inferioară nu va elimina germenii patogeni și în consecință nu va preveni infecția, fiind chiar posibil să prelungească procesul de vindecare al rănii6

Principalul argument pentru aplicarea antisepticelor în cazul rănilor este că acestea distrug germenii patogeni și previn infecțiile, ușurând astfel procesul de vindecare7. Infecțiile pot să întârzie sau să împiedice vindecarea leziunilor, iar în unele situații ar putea chiar să agraveze starea acestora.

Gama Betadine® conține iod povidonă, o soluție antiseptică cu spectru larg care distruge rapid microorganismele ce cauzează infectarea rănilor7, 4 : bacterii, fungi, virusuri și unele protozoare. Betadine® este ușor de aplicat atât pentru adulți cât și pentru copii intrucât nu conține alcool și nu provoacă usturime și iritarea pielii.

Betadine® soluție cutanată este prevazută cu un aplicator pentru picurare putând fi astfel utilizat direct pe piele, în orice situație.

Substanța activă din medicamentele Betadine®, iod povidona, are în mod natural culoarea brun închis. Nu-ți face griji, soluția și unguentul nu-ți vor lăsa pete rezistente pe piele, degete, unghii sau pe păr, deși imediat după aplicare vei putea observa o culoare intensă în locul pe care ai aplicat produsul. În timpul procesului de distrugere a microorganismelor iod povidona suferă un proces de decolorare, astfel încât vei observa că intensitatea culorii soluţiei se reduce treptat, acesta fiind un indicator al puterii microbicide.

Dacă din greșeală Betadine® soluție sau unguent intră în contact cu materiale din fibre naturale, acestea se curăță de obicei foarte ușor, cu apă și săpun. În cazul contactului cu fibre sintetice, este necesar să apelați la ajutorul unei soluții pentru scos pete.
Atenție: În cazul contactului Betadine® cu suprafețe din plastic te rugăm să cureți imediat zonele respective.
1. Jayaraja Kumar K et al. Application of broad spectrum antiseptic povidone iodine as powerful action: a review. J Pharmaceutical Science Technology 2009; 1 (2): 48-58.; 2.Lachapelle J et al. Antiseptics in the era of bacterial resistance: a focus on povidone iodine. Clin. Pract. 2013; 10(5): 579-592; 3.Leyden J., Stewart R., et al. Updated in vivo Methods for Evaluating Topical Antimicrobial Agents on Human Skin. The Journal of Investigative Dermatology, Vol 72(4): 165-170, 1979; 4.Jones, C. Antiseptic Vs. Disinfectant, 2018, Available at https://healthfully.com/antiseptic-vs-disinfectant-6028617.html.; 5.Burks RI. Povidone-iodine solution in wound treatment. Phys Ther 1998; 78: 212-218.; 6.Drosou A et al. Antiseptics on wounds: an area of controversy. Wounds 2003;15(5):149-166.;7.Prospectul medicamentului Betadine soluție cutanată 100mg/ml.; Prospectul medicamentului Betadine 100mg/g unguent.